Banks Reserve Master Plan

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link


The City of Vincent, in collaboration with consultant UDLA, have prepared the Banks Reserve Master Plan to provide a coherent and coordinated vision to guide the future development and management of Banks Reserve.

Banks Reserve

Banks Reserve sits on the banks of the Swan River in Mount Lawley next to East Perth. It covers approximately 3.5 hectares and is bounded by Joel Terrace, the Old East Perth Power Station and the Toni DiScerni wetlands.

Banks Reserve is a place of natural beauty, Aboriginal cultural significance and is the City’s only waterfront reserve.

Master Plan

At the Ordinary Council Meeting on Tuesday 5 March 2019, Council endorsed the Banks Reserve Master Plan. The City has now commenced implementing the Master Plan through a number of initiatives and upgrades.

Initiatives as part of the master plan have so far included:

  • Installation of a temporary public toilet facility,
  • Lighting upgrade,
  • Removal of cricket nets, and
  • Eco-zoning adjacent to the shared path.

Planned initiatives for the 2019/20 financial year include:

  • Summers Street car-park upgrade, and
  • Detailed design and construction of the Banks Reserve Active Zone (details below).

Further updates and information on projects will be updated on this page.

Banks Reserve Active Zone

With the existing playground due for an upgrade, one of the key outcomes of the Master Plan was to create a space that made the most of Banks Reserve’s unique landscape and location.

The considerations when designing the Banks Active Zone were to:

  • Improve current accessibility,
  • Provide diverse recreation opportunities,
  • Recognise the history and cultural significance of the site through incorporating Noongar cultural elements, and
  • Create a connection between the space and the rest of the reserve.

The Banks Active Zone is the result of an extensive design process in collaboration with the community.

Construction is expected to commence after Easter on 14 April 2020 with minor preparation works including tree protection and safety pruning to commence the week prior.

A simplified design is below and the full concept design can be downloaded here.

Key Features

All feedback received during the development of the master plan has been considered and key issues and ideas have been addressed.

  • Updated playground - The nature play area offers a variety of play experiences for a range of ages. The playgrounds are not separated into younger and older children, instead the equipment creates fun and challenging experiences for different stages of development. Taking advantage of the location, the playground extends up the slope and is sheltered by the existing mature trees.
  • Fencing - The play area is enclosed with a combination of rammed earth seating walls and bespoke playground fencing. This will provide a barrier but retain a natural feel.
  • Seating and amenities - The zone has a variety of amenities including a picnic area, skateable furniture, basketball and netball court, bike racks and nature play space. A variety of seating options will be included such as picnic tables, seating walls and timber seating platforms. Barbeques, general power outlets and water fountains also feature within the zone.
  • Diverse recreation opportunities - The Active Zone has a variety of functions including a picnic area, skateable furniture, basketball and netball court, bike racks and nature play space.
  • Shade - Shade from surrounding mature trees will be utilised with existing trees retained.
  • Recognition of Aboriginal culture - Cultural art will be included on the multi-court.
  • Natural materials - Featured throughout the playground including timber, limestone, rammed earth and boulders. Hardscapes have been minimised where possible to ensure a balance of recreational infrastructure and retaining a natural feel. The concrete hardcourt will be made in a natural earthy tone with an Aboriginal artwork feature and exposed aggregate features throughout the picnic area. Steel embankment slides are featured in the nature play area under mature shady trees to reduce the use of plastic.
  • Picnic and BBQ area near playground - With shelter, power outlets, tables, seating and BBQ’s in the middle of the Active Zone.
  • Accessibility - A footpath will connect Joel Terrace to the Active Zone. The footpath has a grade of 1:20 and will be accessible by wheelchairs. A footpath will also connect to the main pathway that runs through the reserve.

More Information

Further updates and information on projects will be updated on this page. For more information, please contact us on 9273 6000 or mail@vincent.wa.gov.au


The City of Vincent, in collaboration with consultant UDLA, have prepared the Banks Reserve Master Plan to provide a coherent and coordinated vision to guide the future development and management of Banks Reserve.

Banks Reserve

Banks Reserve sits on the banks of the Swan River in Mount Lawley next to East Perth. It covers approximately 3.5 hectares and is bounded by Joel Terrace, the Old East Perth Power Station and the Toni DiScerni wetlands.

Banks Reserve is a place of natural beauty, Aboriginal cultural significance and is the City’s only waterfront reserve.

Master Plan

At the Ordinary Council Meeting on Tuesday 5 March 2019, Council endorsed the Banks Reserve Master Plan. The City has now commenced implementing the Master Plan through a number of initiatives and upgrades.

Initiatives as part of the master plan have so far included:

  • Installation of a temporary public toilet facility,
  • Lighting upgrade,
  • Removal of cricket nets, and
  • Eco-zoning adjacent to the shared path.

Planned initiatives for the 2019/20 financial year include:

  • Summers Street car-park upgrade, and
  • Detailed design and construction of the Banks Reserve Active Zone (details below).

Further updates and information on projects will be updated on this page.

Banks Reserve Active Zone

With the existing playground due for an upgrade, one of the key outcomes of the Master Plan was to create a space that made the most of Banks Reserve’s unique landscape and location.

The considerations when designing the Banks Active Zone were to:

  • Improve current accessibility,
  • Provide diverse recreation opportunities,
  • Recognise the history and cultural significance of the site through incorporating Noongar cultural elements, and
  • Create a connection between the space and the rest of the reserve.

The Banks Active Zone is the result of an extensive design process in collaboration with the community.

Construction is expected to commence after Easter on 14 April 2020 with minor preparation works including tree protection and safety pruning to commence the week prior.

A simplified design is below and the full concept design can be downloaded here.

Key Features

All feedback received during the development of the master plan has been considered and key issues and ideas have been addressed.

  • Updated playground - The nature play area offers a variety of play experiences for a range of ages. The playgrounds are not separated into younger and older children, instead the equipment creates fun and challenging experiences for different stages of development. Taking advantage of the location, the playground extends up the slope and is sheltered by the existing mature trees.
  • Fencing - The play area is enclosed with a combination of rammed earth seating walls and bespoke playground fencing. This will provide a barrier but retain a natural feel.
  • Seating and amenities - The zone has a variety of amenities including a picnic area, skateable furniture, basketball and netball court, bike racks and nature play space. A variety of seating options will be included such as picnic tables, seating walls and timber seating platforms. Barbeques, general power outlets and water fountains also feature within the zone.
  • Diverse recreation opportunities - The Active Zone has a variety of functions including a picnic area, skateable furniture, basketball and netball court, bike racks and nature play space.
  • Shade - Shade from surrounding mature trees will be utilised with existing trees retained.
  • Recognition of Aboriginal culture - Cultural art will be included on the multi-court.
  • Natural materials - Featured throughout the playground including timber, limestone, rammed earth and boulders. Hardscapes have been minimised where possible to ensure a balance of recreational infrastructure and retaining a natural feel. The concrete hardcourt will be made in a natural earthy tone with an Aboriginal artwork feature and exposed aggregate features throughout the picnic area. Steel embankment slides are featured in the nature play area under mature shady trees to reduce the use of plastic.
  • Picnic and BBQ area near playground - With shelter, power outlets, tables, seating and BBQ’s in the middle of the Active Zone.
  • Accessibility - A footpath will connect Joel Terrace to the Active Zone. The footpath has a grade of 1:20 and will be accessible by wheelchairs. A footpath will also connect to the main pathway that runs through the reserve.

More Information

Further updates and information on projects will be updated on this page. For more information, please contact us on 9273 6000 or mail@vincent.wa.gov.au

  • CLOSED: This survey has concluded.

    Please let us know your thoughts about the draft Banks Reserve Master Plan. The survey will be open until 5pm on Wednesday 16 January 2019.

    Please let us know your thoughts about the draft Banks Reserve Master Plan. The survey will be open until 5pm on Wednesday 16 January 2019.

    Take Survey
    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link