Banks Reserve Master Plan

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

The City of Vincent, in collaboration with consultant UDLA, have prepared the Banks Reserve Master Plan to provide a coherent and coordinated vision to guide the future development and management of Banks Reserve.

Banks Reserve sits on the banks of the Swan River in Mount Lawley next to East Perth. It covers approximately 3.5 hectares and is bounded by Joel Terrace, the Old East Perth Power Station and the Toni DiScerni wetlands. Banks Reserve is a place of natural beauty, Aboriginal cultural significance, and is the City’s only waterfront reserve.

What’s happening?

As part of the Banks Reserve Master Plan, the Banks Reserve Pavilion will be removed and the car park closed from 15 – 30 November.

There will also be occasional disruptions to shared path and toilet access to carry out the works safely during this time.

When is it happening?

Works are scheduled between 15 – 30 November to remove the pavilion. Following that, until mid-December, there will be re-turfing and the inclusion of some more parking bays in the carpark.

The works are scheduled prior to the Christmas holidays and will occur during daytime hours on weekdays to minimise disruption to park users and nearby residents.

How will residents be affected?

Carpark closure

The carpark at Banks Reserve will be closed while we undertake these works.

There may be additional people parking on the roadside during this period. If you have concerns about parking on your property or illegally, please contact our Ranger Services who can assist.

Noise

You may notice increased noise during the works. The works are scheduled during daylight hours and will not occur on the weekends.

Why are we undertaking these works?

Banks Reserve Master Plan, which provides a guide for the future development and management of the reserve, was endorsed by council in March 2019. It recommended removal of the 50 year old pavilion and the creation of a plaza to make the most of the riverside location.

Under this stage of the Master Plan, the pavilion will be replaced with green open space that will open up views to the Swan River and give community members more space to enjoy the park.

In May 2021, residents were invited to a Q&A session onsite to discuss the planned demolition of the Pavilion and to ask any questions they had about the building’s removal and future plaza vision.

A community petition delayed the removal of the pavilion and was considered at the Ordinary Council Meeting in July.

Council Members sought additional information on three options – retain the Pavilion for longer, partial retention of the Pavilion or include an indoor meeting place within the Plaza design.

On considering all options, costs and future sustainability, Vincent Council backed the Banks Reserve Master Plan vision, with the inclusion of an indoor meeting space within future design considerations for the Plaza.

Master Plan

At the Ordinary Council Meeting on Tuesday 5 March 2019, Council endorsed the Banks Reserve Master Plan. The City has now commenced implementing the Master Plan through a number of initiatives and upgrades.

Initiatives as part of the master plan have so far included:

  • Installation of a temporary public toilet facility,
  • Lighting upgrade,
  • Removal of cricket nets, and
  • Eco-zoning adjacent to the shared path.

Planned initiatives for the 2019/20 financial year include:

  • Summers Street car-park upgrade, and
  • Detailed design and construction of the Banks Reserve Active Zone (details below).

Banks Reserve Active Zone

With the existing playground due for an upgrade, one of the key outcomes of the Master Plan was to create a space that made the most of Banks Reserve’s unique landscape and location.

The considerations when designing the Banks Active Zone were to:

  • Improve current accessibility,
  • Provide diverse recreation opportunities,
  • Recognise the history and cultural significance of the site through incorporating Noongar cultural elements, and
  • Create a connection between the space and the rest of the reserve.

The Banks Active Zone is the result of an extensive design process in collaboration with the community.

Construction is expected to commence after Easter on 14 April 2020 with minor preparation works including tree protection and safety pruning to commence the week prior.

A simplified design is below and the full concept design can be downloaded here.

Key Features

All feedback received during the development of the master plan has been considered and key issues and ideas have been addressed.

  • Updated playground - The nature play area offers a variety of play experiences for a range of ages. The playgrounds are not separated into younger and older children, instead the equipment creates fun and challenging experiences for different stages of development. Taking advantage of the location, the playground extends up the slope and is sheltered by the existing mature trees.
  • Fencing - The play area is enclosed with a combination of rammed earth seating walls and bespoke playground fencing. This will provide a barrier but retain a natural feel.
  • Seating and amenities - The zone has a variety of amenities including a picnic area, skateable furniture, basketball and netball court, bike racks and nature play space. A variety of seating options will be included such as picnic tables, seating walls and timber seating platforms. Barbeques, general power outlets and water fountains also feature within the zone.
  • Diverse recreation opportunities - The Active Zone has a variety of functions including a picnic area, skateable furniture, basketball and netball court, bike racks and nature play space.
  • Shade - Shade from surrounding mature trees will be utilised with existing trees retained.
  • Recognition of Aboriginal culture - Cultural art will be included on the multi-court.
  • Natural materials - Featured throughout the playground including timber, limestone, rammed earth and boulders. Hardscapes have been minimised where possible to ensure a balance of recreational infrastructure and retaining a natural feel. The concrete hardcourt will be made in a natural earthy tone with an Aboriginal artwork feature and exposed aggregate features throughout the picnic area. Steel embankment slides are featured in the nature play area under mature shady trees to reduce the use of plastic.
  • Picnic and BBQ area near playground - With shelter, power outlets, tables, seating and BBQ’s in the middle of the Active Zone.
  • Accessibility - A footpath will connect Joel Terrace to the Active Zone. The footpath has a grade of 1:20 and will be accessible by wheelchairs. A footpath will also connect to the main pathway that runs through the reserve.

Project Contact

Max Marshall
Landscape Architect
T (08) 6112 5844
E Max.Marshall@vincent.wa.gov.au

The City of Vincent, in collaboration with consultant UDLA, have prepared the Banks Reserve Master Plan to provide a coherent and coordinated vision to guide the future development and management of Banks Reserve.

Banks Reserve sits on the banks of the Swan River in Mount Lawley next to East Perth. It covers approximately 3.5 hectares and is bounded by Joel Terrace, the Old East Perth Power Station and the Toni DiScerni wetlands. Banks Reserve is a place of natural beauty, Aboriginal cultural significance, and is the City’s only waterfront reserve.

What’s happening?

As part of the Banks Reserve Master Plan, the Banks Reserve Pavilion will be removed and the car park closed from 15 – 30 November.

There will also be occasional disruptions to shared path and toilet access to carry out the works safely during this time.

When is it happening?

Works are scheduled between 15 – 30 November to remove the pavilion. Following that, until mid-December, there will be re-turfing and the inclusion of some more parking bays in the carpark.

The works are scheduled prior to the Christmas holidays and will occur during daytime hours on weekdays to minimise disruption to park users and nearby residents.

How will residents be affected?

Carpark closure

The carpark at Banks Reserve will be closed while we undertake these works.

There may be additional people parking on the roadside during this period. If you have concerns about parking on your property or illegally, please contact our Ranger Services who can assist.

Noise

You may notice increased noise during the works. The works are scheduled during daylight hours and will not occur on the weekends.

Why are we undertaking these works?

Banks Reserve Master Plan, which provides a guide for the future development and management of the reserve, was endorsed by council in March 2019. It recommended removal of the 50 year old pavilion and the creation of a plaza to make the most of the riverside location.

Under this stage of the Master Plan, the pavilion will be replaced with green open space that will open up views to the Swan River and give community members more space to enjoy the park.

In May 2021, residents were invited to a Q&A session onsite to discuss the planned demolition of the Pavilion and to ask any questions they had about the building’s removal and future plaza vision.

A community petition delayed the removal of the pavilion and was considered at the Ordinary Council Meeting in July.

Council Members sought additional information on three options – retain the Pavilion for longer, partial retention of the Pavilion or include an indoor meeting place within the Plaza design.

On considering all options, costs and future sustainability, Vincent Council backed the Banks Reserve Master Plan vision, with the inclusion of an indoor meeting space within future design considerations for the Plaza.

Master Plan

At the Ordinary Council Meeting on Tuesday 5 March 2019, Council endorsed the Banks Reserve Master Plan. The City has now commenced implementing the Master Plan through a number of initiatives and upgrades.

Initiatives as part of the master plan have so far included:

  • Installation of a temporary public toilet facility,
  • Lighting upgrade,
  • Removal of cricket nets, and
  • Eco-zoning adjacent to the shared path.

Planned initiatives for the 2019/20 financial year include:

  • Summers Street car-park upgrade, and
  • Detailed design and construction of the Banks Reserve Active Zone (details below).

Banks Reserve Active Zone

With the existing playground due for an upgrade, one of the key outcomes of the Master Plan was to create a space that made the most of Banks Reserve’s unique landscape and location.

The considerations when designing the Banks Active Zone were to:

  • Improve current accessibility,
  • Provide diverse recreation opportunities,
  • Recognise the history and cultural significance of the site through incorporating Noongar cultural elements, and
  • Create a connection between the space and the rest of the reserve.

The Banks Active Zone is the result of an extensive design process in collaboration with the community.

Construction is expected to commence after Easter on 14 April 2020 with minor preparation works including tree protection and safety pruning to commence the week prior.

A simplified design is below and the full concept design can be downloaded here.

Key Features

All feedback received during the development of the master plan has been considered and key issues and ideas have been addressed.

  • Updated playground - The nature play area offers a variety of play experiences for a range of ages. The playgrounds are not separated into younger and older children, instead the equipment creates fun and challenging experiences for different stages of development. Taking advantage of the location, the playground extends up the slope and is sheltered by the existing mature trees.
  • Fencing - The play area is enclosed with a combination of rammed earth seating walls and bespoke playground fencing. This will provide a barrier but retain a natural feel.
  • Seating and amenities - The zone has a variety of amenities including a picnic area, skateable furniture, basketball and netball court, bike racks and nature play space. A variety of seating options will be included such as picnic tables, seating walls and timber seating platforms. Barbeques, general power outlets and water fountains also feature within the zone.
  • Diverse recreation opportunities - The Active Zone has a variety of functions including a picnic area, skateable furniture, basketball and netball court, bike racks and nature play space.
  • Shade - Shade from surrounding mature trees will be utilised with existing trees retained.
  • Recognition of Aboriginal culture - Cultural art will be included on the multi-court.
  • Natural materials - Featured throughout the playground including timber, limestone, rammed earth and boulders. Hardscapes have been minimised where possible to ensure a balance of recreational infrastructure and retaining a natural feel. The concrete hardcourt will be made in a natural earthy tone with an Aboriginal artwork feature and exposed aggregate features throughout the picnic area. Steel embankment slides are featured in the nature play area under mature shady trees to reduce the use of plastic.
  • Picnic and BBQ area near playground - With shelter, power outlets, tables, seating and BBQ’s in the middle of the Active Zone.
  • Accessibility - A footpath will connect Joel Terrace to the Active Zone. The footpath has a grade of 1:20 and will be accessible by wheelchairs. A footpath will also connect to the main pathway that runs through the reserve.

Project Contact

Max Marshall
Landscape Architect
T (08) 6112 5844
E Max.Marshall@vincent.wa.gov.au

  • Banks Reserve Active Zone Construction

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link
    supporting image

    As part of our 2019/2020 Capital Works Program and in line with the recently developed Banks Reserve Master Plan, we wish to advise that construction of the Banks Reserve Active Zone is about to commence.

    For further information on the design and location of the Active Zone, please refer to attached plan.

    Works on the Active Zone are due to commence after Easter on 14 April 2020 with minor preparation works including tree protection and safety pruning to commence the week prior.

    Please Note

    To enable the works to proceed smoothly, reserve access maybe restricted at times around the work zone while the works are in progress.

    We apologise in advance for any inconvenience as a result of these works, which are intended to provide you and the community with an improved level of service.

    Further enquiries

    Any enquiries pertaining to the scope of these works may be directed to the City’s Project Officer – Parks and Environment Sarah Hill on 9273 6589.

Page last updated: 20 January 2022, 10:00